NavMenu

Vujović: Privredni subjekti dužni da od januara 2026. godine prečiste otpadne vode pre ispuštanja u kanalizacioni sistem

Izvor: eKapija Četvrtak, 25.07.2024. 10:10
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: John Kasawa/shutterstock.com)Ilustracija
Privredni subjekti koji u procesu proizvodnje generišu otpadne vode, dužni su da ih od januara 2026. godine prečiste pre ispuštanja u sistem javne kanalizacije ili recipijent, najavila je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović pozivajući da se poštuju rok za prilagođavanje.

Vujović je podsetila da je prelazni rok za privredu propisan Uredbom o graničnim vrednostima emisije zagađujućih materija u vode, ističući da po isteku roka neće biti tolerisano nikakvo odstupanje od propisanih vrednosti.

- Prema roku koji je naznačen u Uredbi, ostalo je još malo vremena za privredne subjekte koji još nisu obezbedili sredstva za predtretman otpadnih voda, da to i učine. Obaveza svih je da izgrade postrojenje za prečišćavanje industrijskih otpadnih voda koje će biti u funkciji najkasnije do isteka naznačenog roka. Na taj način, obezbeđuje se predtretman otpadnih voda, čime dajemo veliki doprinos zaštiti reka i zaštiti životne sredine u celini - istakla je ona.

Vujović je naglasila da se u ovom trenutku širom Srbije, uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine, realizuju projekti izgradnje postrojenja za preradu otpadnih voda i nedostajuća kanalizaciona mreža.

Ona je navela da je izgradnja zelene infrastrukture od velikog značaja za bolji kvalitet života građana, zbog čega je realizacija ovih projekata jedan od naših prioriteta, a u ovom velikom poslu, privreda je važan partner.

- Zato ponovo apelujem na poslovnu zajednicu da ubrza pripreme i ozbiljno shvati obaveze po Uredbi, jer nećemo dopustiti neodgovoran odnos prema životnoj sredini. Nama nije cilj da kažnjavamo privredu, već da zajedničkim zalaganjem podignemo standarde zaštite životne sredine, na dobrobit svih - zaključila je Vujović, a saopštila Vlada.

Prema Uredbi o graničnim vrednostima emisije zagađujućih materija u vode, u slučaju da se otpadne vode ispuštaju u javnu kanalizaciju, lokalna samouprava je u obavezi da, propiše lokalni akt o ispuštanju otpadnih voda usklađen sa uredbom.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.07.2024.  |  Energija

Očekivani kapacitet vetroelektrana i solarnih elektrana do 2040. godine u Srbiji skoro 11 GW

Strategija razvoja energetike Republike Srbije do 2040. godine sa projekcijama do 2050. godine, čiji je nacrt na javnoj raspravi, predlaže postepeno uvođenje naplate emisije gasova sa efektom staklene bašte, razmatra uvođenje nuklearne energije nakon 2040. godine, a kako se navodi, do 2040. godine očekuje se da ukupni instalisani kapacitet izgrađenih vetroelektrana i solarnih elektrana bude 10,97 GW. Nacrt Strategije je na javnoj raspravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.