NavMenu

Toplički voćari zadovoljni kvalitetom šljive, zbog slabijeg roda očekuju bolju cenu

Izvor: Južne vesti Sreda, 24.07.2024. 13:57
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/EtienneL)Ilustracija
Na teritoriji Topličkog okruga privodi se kraju berba ranih sorti šljiva "čačanske lepotice", "čačanske rane" i ruske "džanarike", a već za 10-ak dana počinje berba sorte "stenlej". I dok se rane sorte otkupljuju od 20 do 25 dinara po kilogramu, otkupna cena za "stenlej" se još ne zna, a voćari se nadaju da će biti bolja od prošlogodišnje, kada se ta najrasprostranjenija sorta voća u Toplici otkupljivala za 25 do 30 dinara.

Osim cene koja godinama unazad ne zadovoljava ni osnovne troškove proizvodnje, voćare ove godine brine i mnogo slabiji rod šljive koji će, prema proceni poljoprivrednih stručnjaka, na pojedinim mestima i do 70% manji od prošlogodišnjeg.

- I pored toga, šljiva je dobrog kvaliteta što bi se moglo odraziti i na cenu, pa se nadamo da će ona biti dovoljna ne samo za pokrivanje osnovnih troškova, već i da možemo nešto da zaradimo. Ako se uzme da je ove godine cena višnje bila i preko 100 dinara, što je nakon više godina cena koja nas je zadovoljila i gde smo mogli i da zaradimo, a ne samo da radimo za otkupljivače, nadamo se da će se i šljiva otkupljivati po ceni bar duplo skupljoj od prošlogodišnje - raže voćar iz okoline Prokuplja.

Podseća da je voće u Toplici odličnog kvaliteta i možda i najboljeg u Srbiji, ali je van svake logike cena koja je ne pokriva ni osnovne troškove proizvodnje, zbog čega su prethodnih godina mnogi zasadi višanja i šljiva pokrčeni ili zapušteni.

Kako se tačno formira i ko formira cenu najrasprostranjenijeg voća u Toplici, šljive i višnje, novinari Južnih vesti godinama unazad ne mogu da dobijaju odgovor od nadležnih institucija u Srbiji, pre svega od Ministarstva poljoprivrede koje ne odgovara na pitanja.

Troškovi svake godine sve veći, otkupna cena manja

Otkupljivači kažu da tržište određuje cenu, ali niko ne daje transparentne podatke na osnovu kojih parametara se ona određuje i kako je moguće da i u najlošijim godinama sa otkupom, oni zarade milione dinara i evra, a proizvođači ne pokriju ni uložena sredstva u hemiju i obradu svojih zasada.

Poljoprivrednici podsećaju da je 2021. godine cena šljive bila 40 dinara, a onda 2022. za kilogram se plaćalo 20, a prošle godine do 30 dinara, van svake logike jer je u međuvremenu sve za duplo i više poskupelo, a poljoprivredi proizvodi su pojeftinili za toliko.

Inače, na teritoriji Prokuplja se gotovo 70% stanovništva bavi poljoprivredom, a posebno su rasprostranjene voćarske kulture poput oblačinske višnje i šljive.

U proseku se godišnje otkupi više od 2.560 vagona šljive najzastupljenija sorta je "stenlej", dok su zasadi "čačanske lepotice", "čačanske rane" i "čačanske rodne" zasađeni na manjim površinama i otkupi se oko 500 vagona

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.