NavMenu

Dok se čeka da proradi postrojenje za preradu vode za piće u Zrenjaninu, stečaj u preduzeću Fabrika vode i dalje traje

Izvor: Zrenjaninski Sreda, 24.07.2024. 09:01
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Orlando_Stocker/shutterstock.com)Ilustracija
Dok se čeka da proradi postrojenje za preradu vode za piće u Zrenjaninu, stečajni postupak nad preduzećem Fabrika vode i dalje traje.

Stečajna upravnica preduzeća Fabrika vode Dragica Arsić je u svom kvartalnom izveštaju, za period od početka aprila do kraja juna, navela da dalji tok zavisi od ishoda postupka koji se vodi pred Poreskom upravom po zahtevu stečajnog dužnika za povraćaj više plaćenog poreza na dodatnu vrednost u periodu pre otvaranja stečaja. Ovaj postupak je u toku po žalbi Fabrike vode na rešenje Poreske uprave kojim je odbijen zahtev za povraćaj sredstava.

Takođe, čeka se i okončanje postupaka pred Privrednim apelacionim sudom po žalbama stečajnog dužnika na presude Privrednog suda u Zrenjaninu.

Fabrika vode u svom vlasništvu nema nepokretnosti. Ukupna vrednost imovine iznosi 8.787.491 dinar i čini je potraživanje koje je predmet sudskog spora, dok utvrđena potraživanja poverilaca iznose 435.258.436 dinara. U kvartalnom izveštaju piše i da je račun "Fabrike vode" u neprekidnoj blokadi od 30. aprila ove godine za iznos od 551.330 dinara, zbog neplaćenih sudskih taksi.

Stečaj u Fabrici vode otvoren je 31. maja 2022. godine na predlog JKP Vodovod i kanalizacija iz Zrenjanina. Kao razlog, zrenjaninsko javno komunalno preduzeće je navelo da joj Fabrika vode duguje 14.087.319 dinara.

U rešenju suda je konstatovano da stečajni dužnik, prema izveštaju Narodne banke Srbije, ima neizmirene obaveze u ukupnom iznosu od 620.066.128 dinara i da mu je račun neprekidno u blokadi od 2. juna 2021. godine.

Inače, pokretna i nepokretna imovina preduzeća Fabrika vode, odnosno postrojenje za preradu vode za piće, prodato je firmi Pannonian water iz Beograda, iza koje stoji kompanija Metito iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Imovina je prodata na aukciji koju je organizovao i vodio javni izvršitelj Dragan Nikolić, i to za 417 miliona dinara, što je polovina njene procenjene vrednosti.

Novi vlasnik postrojenja je najavio da će ga, posle dopunskih radova, staviti u funkciju i da će Zrenjanincima obezbediti ispravnu vodu za piće. Prema poslednjim najavama, postrojenje za preradu vode trebalo bi da počne sa radom do kraja ove godine.

Fabrika vode Zrenjanin
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.07.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Ponovo pokrenuta privatizacija Jugoslovenskog rečnog brodarstva - Država traži investitore, početna cena 29,2 mil EUR

Ministarstvo privrede objavilo je javni poziv za učešće u postupku javnog prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem radi prodaje kapitala Jugoslovenskog rečnog brodarstva AD Beograd (JRB). Početna cena za prodaju kapitala iznosi 29,2 mi EUR. Prema objavi Ministarstva, pravo na učešće u postupku imaju domaća pravna lica koja ispunjavaju kvalifikacione uslove, uključujući ostvareni poslovni prihod od najmanje 2 milijarde dinara i

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.