NavMenu

Poljska ima najviše napuštenih podzemnih rudnika i najveći je emiter metana

Izvor: Politika Utorak, 16.07.2024. 12:36
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Askolds Berovskis/shutterstock.com)Ilustracija
Uvoz termalnog uglja širom Evrope pao je za 60% na godišnjem nivou u prvoj polovini godine, pokazali su podaci objavljeni početkom jula. Isporuke termalnog uglja bile su privremeno vezane na samo 10,5 miliona tona u periodu januar-jun, prema podacima praćenja plovila informativne platforme Kpler, što je pad od više od 16 miliona tona u poređenju sa istim periodom prošle godine.

- Evropska potražnja za termalnim ugljem i dalje je slaba i ne očekujemo bilo kakvo trajno poboljšanje na tržištu do četvrtog kvartala - rekao je Aleksis Elender, vodeći analitičar u Kpleru, prenosi Bilten Agencije za energetiku.

Sezonsko niska potrošnja energije, zajedno s visokim učinkom sunca i vetra, nastavlja da smanjuje potražnju za termalnim gorivima.

Vlade bi trebalo da obećaju u sledećem krugu klimatskih planova, početkom naredne godine, da neće graditi nove elektrane na ugalj i da će prevremeno zatvoriti postojeće, rekao je čelnik Međunarodne energetske agencije (IEA).

Govoreći u jednoj staroj londonskoj elektrani na ugalj koja je pretvorena u trgovački centar, šef IEA Fatih Birol rekao je da bi bio "veoma srećan" da vidi nove NDC (nacionalno određene doprinose) koji "ne uključuju novi ugalj, kao i prevremeno zatvaranje postojećih kapaciteta na ugalj", prenosi portal Klimate Home Njus.

Klimatski pakt iz Glazgova iz 2021, dogovoren na klimatskom samitu UN-a po prvi put je pozvao zemlje da ubrzaju napore "ka postupnom ukidanju nesputane energije iz uglja". "Nesputena" znači energija proizvedena korišćenjem uglja bez ikakve tehnologije za skladištenje ili korišćenje ugljendioksida koji se emituje tokom procesa. Birol, turski energetski ekspert, rekao je da je "apetit za gradnjom novih elektrana na ugalj u procesu odumiranja, ali neke zemlje to i dalje rade", prenosi Bilten Agencije za energetiku Srbije AERS.

On je istakao planove Kine za izgradnju novih elektrana na ugalj od 50 gigavata. Zatvaranje postojećih elektrana na ugalj, posebno mladih u Aziji, teže je jer bi kompanije koje su ih izgradile i upravljaju gubile novac, napomenuo je Birol.

- Postoji skoro jedan bilion dolara kapitala koji treba povratiti iz postojećih elektrana na ugalj, pa ko će to platiti - upitao je, nazvavši to ključnim pitanjem.

Inače, napušteni rudnici uglja u Evropskoj uniji (EU) emituju oko 298 miliona kubnih metara metana godišnje, otkrio je novi izveštaj američkog istraživačkog centra Global Energy Monitor (GEM), prenose agencije.

Prema podacima, Poljska ima najviše napuštenih podzemnih rudnika kamenog uglja u EU i najveći je emiter. Poljska ima 16 rudnika koji godišnje ispuštaju oko 110 miliona kubika metana, što je skoro 40 odsto ukupnih emisija metana u EU iz napuštenih rudnika.

Češka je drugi najveći emiter u bloku, sa oko 90 miliona kubnih metara metana godišnje, a Nemačka je na trećem mestu na listi sa otprilike 55 mcm metana godišnje. U izveštaju se ističe da bi visoke emisije u Nemačkoj mogle proizaći iz ekstremne dubine njenih napuštenih rudnika i visokokvalitetnog antraci uglja, koji može imati veći sadržaj gasa, navodi AERS.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.07.2024.  |  Industrija

Vlada Srbije donela uredbu o primeni Uredbe o utvrđivanju prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta Jadar

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o primeni Uredbe o utvrđivanju prostorng plana područja za realizaciju posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit "Jadar". Kako se navodi u dokumentu objavljenom na sajtu Vlade, danom stupanja na snagu ove uredbe ponovo počinje da se primenjuje Uredba o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.