NavMenu

Traži se izvođač za izgradnju infrastrukture međunarodnog putničkog pristaništa u Sremskim Karlovcima

Izvor: eKapija Nedelja, 02.06.2024. 21:37
Komentari
Podeli
Sremski Karlovci (Foto: Shutterstock/Tatiana Popova)Sremski Karlovci
Agencija za upravljanje lukama raspisala je tender za izgradnju infrastrukture međunarodnog putničkog pristaništa u Sremskim Karlovcima.

Kako se podseća u pozivu, strategijom razvoja vodnog saobraćaja Republike Srbije od 2015. do 2025. godine predviđeno je međunarodno putničko pristanište u Sremskim Karlovcima. Vlada Srbije je, u skldu sa tim, početkom 2017. godine donela Uredbu o utvrđivanju lučkog područja međunarodnog putničkog pristaništa u Sremskim Karlovcima.

Predviđeno je da međunarodno putničko pristanište bude izvedeno kao plutajući objekat za ukrcavanje i iskrcavanje putnika, smešten na desnoj obali Dunava.

- Postojeći ponton - plutajući objekat međunarodnog putničkog pristaništa izgrađen je bez nadgrađa, odnosno odgovarajućih prostorija za rad nadležnih službi (granična policija, carina, lučka kapetanija), kao i bez pratećih instalacija i tanka za komunalne (otpadne) vode, bez pristupnog mosta i bez odgovarajućeg sistema veza koji bi omogućio bezbedan privez plutajućeg objekta i pristajanje i privez brodova dužine do 135 metara - ističe se u dokumentaciji.

Kako se dodaje, Agencija za upravljanje lukama je tokom 2023. godine izradila odgovarajuću tehničku dokumentaciju, tačnije Projekat rekonstrukcije pontona, odnosno izgradnju nadgrađa i pristupnog mosta i Projekat za pobijanje šipova, za koji je saglasnost izdala Direkcija za vodne puteve.

- Međunarodno putničko pristanište u Sremskim Karlovcima će služiti za pristajanje putničkih brodova dužine do 135 metara, u međunarodnom i domaćem saobraćaju, kao i bezbedan prelazak putnika sa broda na ponton i dalje na obalu. Izabrani izvođač biće u obavezi da rekonstruiše i opremi postojeći ponton i izgradi nadgrađu, da izgradi i postavi pristupni most i izgradi sistem veza pontona i drugih objekata (opreme) za bezbedan privez brodova - pojašnjava se u dokumentaciji.

Nadgrađe će, kako je istaknuto, biti izvedeno tako da zadovolji funkciju i smeštaj svih neophodnih službi za potrebe nesmetanog funkcionisanja međunarodnog putničkog pristaništa. U okviru nadgrađa izdvaja se nekoliko funkcionalnih celina od kojih svaka ima svoj zaseban ulaz.

- U centralnom delu, uz pristupni most planirane su prostorije granične policije, uprave carine i lučkog operatera sa šalterskim delom prema natkrivenom komunikacijskom pravcu od plovila ka pristupnom mostu. U nastavku nadgrađa, sa jedne strane , predviđene su sanitarne prostorije (toaleti). Materijali koji se koriste za oblogu čelične konstrukcije, termoizolaciju, završnu obradu fasade i unutrašnjih površina, podne obloge i staklene površine (stolarija) moraju da obezbede prijatnu klimu u unutrašnjosti objekta u svim vremenskim uslovima. Kancelarijske prostorije će biti opremljene odgovarajućim inverterskim klima uređajima - naglašeno je u dokumentaciji.

Kompletno nadgrađe, kao i pešačka komunikacija oko svih formiranih funkcionalnih celina, biće natkriveno jedinstvenom nadstrešnicom, a u trup pontona biće postavljen tank za potrebe prikupljanja otpadnih/sanitarnih voda koje nastanu tokom eksploatacije pristaništa.

Rok za izvršenje svih radova, kako se ističe, jeste 12 meseci od dana potpisivanja ugovora.

Procenjena vrednost posla je 33.333.333 dinara bez PDV-a.

Ponude se mogu dostaviti do 27. juna.

Više detalja se može naći OVDE.

D. A.
Lokacija:
Google Maps
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.