NavMenu

Željezara ima budućnost, ali joj treba dobar investitor

Izvor: Dan Subota, 16.03.2024. 16:33
Komentari
Podeli
(Foto: Vlada Crne Gore/Flickr/Printscreen)
Naredne sedmice biće poznata sudbina Željezare, odnosno biće poznato ko će biti izabran kao najpovoljniji ponuđač na tenderu za zakup kapaciteta ove nikšićke fabrike.

To je saopšteno na nedavno održanoj sjednici Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije Skupštine Crne Gore, na kojoj su vladajuća većina i opozicija izrazile podršku za dovođenje investitora u fabriku koja, kako su ocijenili, posjeduje vrijednu imovinu, ali različito posmatraju sudbinu Željezare.

Predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede (EPCG) Milutin Đukanović smatra da je kupovina fabrike bila dobar potez.

- Uprkos brojnim poteškoćama i dilemi Agencije za zaštitu konkurencije (AZK) da li državna kompanija može pokrenuti proizvodnju čelika, mi smo odlučili da damo u zakup glavne pogone, imajući u vidu da smo zakonski ograničeni, ali uz pitanje da li imamo kadra da to realizujemo. Nismo morali da raspišemo javni poziv, ali odlučili smo se na to kako bismo bili transparentni. Komisija će iduće sedmice donijeti i konačnu odluku o davanju u zakup. Ipak, najbolje rangirani ne znači i da će postati investitor, već da se kvalifikovao da potpiše ugovor o zakupu. Ugovor će sadržati određene garancije i za našu stranu i definisaće brojne stvari, a nacrt tog ugovora imamo - rekao je Đukanović.

Da Željezara treba da bude nosilac ukupne crnogorske privrede saglasan je i Nikola Milović (DPS), ali ističe da su očekivanja jedno, a stvarnost drugo.

- Nemojmo da podižemo očekivanja da će sve biti sjajno, kao kada je preuzimana fabrika. Željezara se suočava sa problemima, planovi su jedno, a ekonomska realnost drugo. Moramo da vodimo računa da ne uđemo u populističku priču, da ne pothranjujemo očekivanja zaposlenih da je potencijalni investitor spasilac, jer može da se desi potpuno suprotno. Nismo sigurni ko je onaj ko se prijavio. Zato sačekajmo da se završe pregovori pa da vidimo šta će biti - naveo je Milović i dodao da je izostala ozbiljna ekonomsko-finansijska analiza.

Predstavnik Sindikata Željezare Ivan Vujović poručio je da u procesu koji slijedi i država i EPCG, kao majka kompanija, ali i radnici, moraju biti zadovoljni angažovanim investitorom.

- Svima je cilj da fabrika počne da radi, ali da radi rentabilno. Radnici žele da rade i da za svoj rad primaju zaradu. Bilo koji investitor da dođe, moramo da budemo sigurni da neće nakon mjesec ili dva da ode iz Crne Gore i ostavi stanje gore nego što je sada. Ako se desi da investitor ne bude dobar, mora da postoji "plan B", odnosno biznis plan, koji mora da se ostvari - istakao je Vujović.

On je naglasio da se radnici nisu borili za fabriku tek tako i da nisu, kako je kazao, paraziti.

Konzorcijum Universal Energy (Kina), Energy & Industrial Management Advisory Services (Češka) i Neksan (Crna Gora) i Kvalitets Bygg-Uber Nordic iz Švedske, koji su dostavili ponude za zakup pogona Željezare, neće učestvovati u daljem postupku. Samo je 8B Capital S.A ostao u daljem postupku.


Za dosadašnji neuspjeh kriv prethodni menadžment

Na sjednici komisije povela se rasprava o budućnosti nikšićke fabrike, odnosno mogućnosti da ona nastavi funkcionisanje, zbog neostvarenog biznis plana za ovu godinu. I dok je opozicija kritikovala, uz ocjenu da je za loše poslovanje kriv loše predviđen biznis plan, predsjednik Borda EPCG Milutin Đukanović je rekao da je biznis plan postojao, ali da je prethodni menadžment kriv za njegovo neispunjavanje.

- Biznis plan nije poštovan od strane prethodnog menadžmenta, ali nisu to bile neke megalomanske stvari. Ipak, jednu stvar moramo da imamo u vidu: Željezara je plaćena 20 mil EUR, a vrijedi 52 miliona bez solarnog programa, zemljišta van kruga fabrike i robe. Sve su to znali u Toščeliku, zato su pregovori bili dugi i teški - kazao je Đukanović.

Željezara Nikšić
Google Maps
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.