NavMenu

Srpske kompanije očekuju sklapanje ugovora vrednih oko 3 mil EUR nakon Sajma privrede u Tirani

Izvor: eKapija Petak, 15.12.2023. 13:23
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Freepik / rawpixel.com)Ilustracija
Privredna komora Srbije (PKS) i Razvojna agencija Srbije organizovale su predstavljanje 22 domaće kompanije na 29. Međunarodnom sajmu privrede koji se održao u Tirani od 6. do 9. decembra. Tokom četiri dana sajma, srpske kompanije iz sektora prehrambene industrije, metalske, elektro, hemijske, građevinske i industrije nameštaja imale su preko 250 sastanaka sa partnerima iz regiona, Turske i Grčke, saopštila je PKS. U narednom periodu očekuju se ugovori vredni oko 3 mil EUR, a najviše su se tražili proizvodi građevinske industrije i roba široke potrošnje.

Bojana Lalović iz Službe za organizaciju sajmova PKS kaže da su domaće kompanije tradicionalno prisutne na ovom sajmu i tržištu Albanije o čemu govori konstatnan rast razmene, koji je za prethodnih 10 godina uvećan više od 3,5 puta.

- Privreda Srbije je već 20 godina prisutna na ovoj, za Albaniju najvažnijoj, sajamskoj manifestaciji. Ove godine 22 kompanije predstavile su svoje proizvode, razgovarale o širenju poslovanja sa predstavnicima najznačajnijih albanskih distributerskih lanaca i maloprodajnih objekata. Među njima ima proizvođača koji duže od decenije posluju u Albaniji - ističe Lalović. Dodaje da je spoljnotrgovinska razmena Srbije i Albanije iznosila je 230,9 miliona evra u devet meseci 2023, što je za 24 miliona evra više u odnosu na isti period prošle godine.

Na nacionalnom štandu Srbije izlagale su kompanije IGM Mladostm Tehnogama, Tehnomarket, Sto posto, Rumaplast, BHK Greenhouse, Mega Solutions, DVM industrijski kontrolni sistem, Simpo, Elektroindustrija ELID, Adeco, Metal-Flex, Zastava kovačnica, RAM International, Jomapeks, Hrana Pordukt, Fortune Cookiees Says, PIP Food group, Gerovit, Nelt, Modital i Sitoplast.

Ovo je devetnaesti nastup srpske privrede na sajmu u Tirani, koji je ove godine okupio izlagače iz 15 zemalja.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.