NavMenu

Urbana obnova Soluna - Oživljava prostor istorijske pivare FIX

Izvor: eKapija Četvrtak, 12.10.2023. 13:57
Komentari
Podeli
(Foto: Promo)
Kompanija DIMAND predstavila je svoj investicioni plan za Solun na događaju koji je održan u nekadašnjem prostoru pivare FIX. Trenutno, kompanija sprovodi razvojni plan sa višestrukim ulaganjima širom Grčke, ukupne bruto vrednosti od oko 400 mil EUR među kojima se ističe urbana obnova kompleksa pivare FIX.

Ova pivara deo je industrijske baštine zemlje, a njen obnovljeni izgled spada u širi plan urbane obnove koji je DIMAND osmislio i sprovodi u severnom delu Grčke. Investicija u pivaru FIX procenjena je na oko 180 mil EUR, a kompanija ELVIAL učestvuje kao koinvestitor.

Projekat obuhvata kako obnovu i ponovnu upotrebu tri sačuvana kompleksa nekadašnje pivare FIX, tako i izgradnju dva nova objekta sa dva zajednička podzemna parking prostora. Novi dodaci zgrada će biti u potpunom skladu sa međunarodno priznatim sistemom održivog razvoja LEED i dobiće GOLD nivo sertifikacije. Proces završetka građevinskih radova trenutno je u toku na parceli od 46.500 m2 koji će činiti stambene jedinice, hoteli, ugostiteljski i kulturni delovi, komercijalni i kancelarijski prostori.

Investicioni plan kompanije DIMAND u Solunu uključuje istovremeni razvoj prvog velikog bioklimatskog poslovnog parka u severnom delu Grčke, koji se sprovodi zajedno sa investicionom kompanijom PRODEA. HUB26 se nalazi naspram industrijske zone FIX pivare i postaće inovativni poslovni prostor za nacionalne i multinacionalne kompanije. Novi kompleks kancelarija će se sastojati od četiri zgrade, sa ukupnom nadzemnom površinom od 20.200 m2 i podrumima od 10.800 m2, prostirući se na površini od 7.700 m2. Dodavanjem zgrade CITRUS, konstrukcija se proširuje na 4.600 m2, na ukupnoj površini od 9 ha. Izgradnja kompleksa HUB26 i CITRUS će biti završena fazno najkasnije do jeseni 2023.

Takođe, DIMAND nastavlja sa ulaganjima na severu Grčke stvaranjem najvećeg logističkog centra, smeštenog samo 23 kilometra od centra Soluna i 16 kilometra od gradske luke. Pored toga, Skyline projekat, gde DIMAND zajedno sa kompanijom Premia Properties učestvuje u investicionom planu Alpha Banke koji obuhvata 573 objekta različitih namena širom zemlje, od kojih se oko 50 nalazi u Solunu.

- Ovaj projekat (Pivara FIX) će zahtevati stotine miliona u investicijama, zajedno sa vizionarskim projektom HUB 26, prvog bioklimatskog poslovnog parka. Stvoriće mnogo novih radnih mesta i postaće novo sedište kulture i zabave za grad Solun - rekao je premijer Grčke Kirijakos Mitsotakis

Potpredsednik i generalni direktor DIMAND-a Dimitrios Andriopoulos ukazao je das u toj kompaniji ponosni zbog obnove kompleksa koji je jedan od najvažnijih industrijskih spomenika Grčke i deo istorije grada.

- Nadamo se da će njena transformacija doprineti oživljavanju šireg područja i opštoj obnovi Zapadnog ulaza u Solun - izjavio je Andriopoulos. On je naglasio da je za DIMAND sticanje i obnova zgrada od istorijskog značaja strateški izbor, jer je ovo način na koji kompanija učestvuje u modernoj istoriji gradova, unapređujući čitave kvartove.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.