NavMenu

U šabačkoj bolnici prvi put urađena laparoskopska operacija tumora želuca

Izvor: eKapija Nedelja, 07.05.2023. 11:23
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Zeljko Sinobad/shutterstock.com)Ilustracija
U Opštoj bolnici Dr Laza K. Lazarević u Šapcu, po prvi put izvedena je operacija tumora na želucu laparoskopski. Tim šabačkih hirurga predvodio je dr Nebojša Stojaković, instruktor za minimalno invazivne procedure, a pacijentkinja je nakon kraćeg oporavka u bolnici puštena kući.

Šapčanka Mira Janković nije krila iznenađenje i zadovoljstvo zbog brzog oporavka nakon operacije, navedeno je na sajtu bolnice. Kako je rekla, očekivala je klasičnu operaciju sa velikim rezom preko stomaka i da će pričekati na povratak uobičajenim aktivnostima. Umesto toga ima nekoliko manjih ubodnih rana, a nakon operacije već sutradan bila je na nogama.

- Prednosti minimalno invazivne hirurgije su višestruke. Manji rezovi, manje krvarenje, manja mogućnost za infekcije, brži oporavak i povratak uobičajenim aktivnostima, ukratko veći komfor za pacijenta. S obzirom na to da se u našoj ustanovi uz veliku podršku menadžmenta intenzivno obučavamo za ove napredne laparoskopske procedure, težimo tome da u bližoj budućnosti ovaj način lečenja postane deo standardne procedure - rekao je dr Dragan Petrović, jedan od hirurga koji se obučava za minimalno invazivne operacije, ujedno i lekar koji je vodio Miru Janković.

U šabačkoj bolnici do sada je urađeno 16 minimalno invazivnih operacija. U završnoj fazi je obuka iz laparoskopske kolorektalne hirurgije koja se sprovodi u okviru projekta "LapSerb", a po prvi put u ovoj ustanovi pored operacije tumora na želucu, urađene su i minimalno invazivne operacije slezine i tumora nadbubrega.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.