NavMenu

Sagorevanjem otpada u Vinči proizvodiće se 5% električne i 10% toplotne energije za beogradska domaćinstva

Izvor: eKapija Četvrtak, 23.02.2023. 14:02
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / khoinguyenfoto)Ilustracija
Sagorevanjem otpada proizvodiće se 56,5 MW toplotne i 30 MW električne energije čime će se doprineti zaštiti životne sredine i ali i pouzdanom i sigurnom snabdevanju energijom što je od velikog značaja u uslovima svetske energetske krize, rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović u razgovoru sa direktorima preduzeća Beo čista energija.

Kako je navedeno na sajtu minisarstva, oni su razgovarali o napretku izgradnje energetskog postrojenja za korišćenje komunalnog otpada u Vinči iz koga će se proizvoditi električna i toplotna energija i isporučivati beogradskim domaćinstvima.

Ministarka je dodala da će Ministarstvo rudarstva i energetike pružiti svu neophodnu pomoć u daljoj realizaciji projekta.

Vladimir Milovanović, direktor preduzeća Beo čista energija rekao je da će sagorevanjem otpada u Vinči proizvoditi 5% električne i 10% toplotne energije za beogradska domaćinstva i da se prve isporuke očekuju sredinom ove godine.

- Posle uspešno obavljenih hladnih proba, Beo Čista Energija je sprovela prvo spaljivanje otpada u postrojenju za dobijanje energije iz otpada, prvom takve vrste u Srbiji i regionu. Pun kapacitet postrojenje bi trebalo da dostigne u junu, ukoliko do tada budu obezbeđene mnogobrojne dozvole nadležnih institucija - rekao je on.

Podsetio je da se završava izgradnja i kogenerativnog postrojenja na deponijski gas instalisane snage 3,09 MW.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.