NavMenu

Paraćin bolje zaštićen od poplava - Sanirano 11 km obale reke Crnice, izgrađene mobilne brane, betonski zidovi i bujične pregrade

Izvor: eKapija Subota, 29.05.2021. 11:19
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ChiccoDodiFC/shutterstock.com)Ilustracija
U Paraćinu je sanirano 11 kilometara obale reke Crnice, a kritična mesta zaštićena su mobilnim branama. Izgrađeni su betonski zidovi za zaštitu od poplava, nabavljeni mobilni zidovi, uređeno je i očišćeno korito Crnice, saopštila je Delegacija EU u Srbiji.

Takođe, izgrađene su i četiri bujične pregrade na pritokama Crnice koje bi trebalo da tokom bujica ublaže brzinu protoka vode, smanje eroziju i nanos materijala u korito nizvodno.

Radovi su izvedeni u okviru projekta "Rekonstrukcija infrastrukture za zaštitu od poplava", vrednog 19,5 mil EUR, koji su finansirale Evropska unija (19 mil EUR) i Republika Austrija (500.000 EUR), a sprovodi Austrijska razvojna agencija.

Vrednost radova i opreme kojima su zaštićena naselja Paraćin i Glavica, a koje je finansirala Evropska unija, iznosi 4,25 mil EUR.

Paraćin je samo jedno od mesta u Srbiji, koje je u prošlosti bilo teško pogođeno poplavama, pogotovo u maju 2014.

- Ovi radovi su deo veće intervencije Evrospke unije, kako bi se pomoglo svim gradovima koji su poplavljeni 2014. To je znak partnerstva i solidarnosti građana EU sa stanovnicima Srbije. Gledali smo tada slike poplavljenih područja i ovo je najmanje što smo mogli da učinimo - rekao je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici.

On je podsetio da je ukupna vrednost pomoći EU Srbiji za odbranu protiv poplava oko 170 mil EUR od 2014. do danas.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.