NavMenu

Šta se menja publikovanjem nove serije ISO standarda cirkularna ekonomija

Izvor: Ambipak Četvrtak, 23.05.2024. 11:52
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Orlandow)Ilustracija
ISO – International Organization for Standardization (Međunarodna organizacija za standardizaciju) je krajem aprila 2024. godine, nakon studioznih testiranja i priprema, odobrila proces publikovanja serije standarda ISO 59000 dizajniranih tako da usklade razumevanje cirkularne ekonomije, obezbede zajednički okvir za podršku svim organizacijama koje integrišu principe CE i strategije u njihovim aktivnostima, razviju globalno prihvaćene i primenljive alate za procenu performansi cirkularnosti i učine proizvode dostupnim većem broju potrošača kroz cirkularne poslovne modele.

Dr Vladica Čudić, članica Komisije za standarde i srodne dokumente Instituta za standardizaciju Srbije: cirkularna ekonomija i upravljanje otpadom i ekspert Instituta za standardizaciju Srbije za učešće u radu Tehničkog komiteta ISO TC 323 – Cirkularna ekonomija, predstavila je za magazin Ambipak najnovije ISO standarde za cirkularnu ekonomiju čiju publikaciju je ISO najavio za drugu polovinu maja ove godine, i objasnila šta njihovo donošenje znači za održivi razvoj u svetu.

Prema njenim rečima, neograničen rast upotrebe ograničenih resursa u svetu nije održiv i očekuje se da će principi cirkularne ekonomije biti sve aktuelniji u međunarodnim poslovnim odnosima i da će biti ugrađeni u buduće međunarodne trgovinske sporazume. Organizacije takođe preduzimaju takve transformacije i gledaju svoje lance snabdevanja kako bi potražile i sarađivale sa trgovinskim partnerima i konkurentima.

- Da bi se promovisala upotreba cirkularnih proizvoda i usluga, uključujući CE principe, potrošačima su potrebne transparentne informacije o cirkularnosti materijala. Najvažniji cilj međunarodne standardizacije je da olakša razmenu dobara i usluge kroz eliminisanje tehničkih barijera u trgovini - navela je ona i istakla da je u toku proces publikacije tri ISO standarda za cirkularnu ekonomiju ISO 59004, ISO 59010 i ISO 59020 koji bi svetlost dana trebalo da ugledaju tokom ovog meseca. To su prva tri standarda iz serije ISO 59000 – cirkularna ekonomija na engleskom, francuskom i španskom jeziku, tačnije ISO 59004 Cirkularna ekonomija – Rečnik, principi i smernice za implementaciju; ISO 59020 Cirkularna ekonomija – Merenje i procena performansi cirkularnosti i ISO 59010 Cirkularna ekonomija – Vodič za tranziciju poslovnih modela i mreže vrednosti.

Sadržaj i zahtevi standarda ISO 59004 posebno je dizajniran da podstakne pomak ka cirkularnoj ekonomiji i definiše termin cirkularne ekonomije. Ovaj standard pruža sveobuhvatne smernice primenjive na bilo koju vrstu organizacije. Uključuje definisanje ključnih pojmova i koncepata, skiciranje vizije cirkularne ekonomije, razjašnjavanje osnovnih principa i praktičnih smernica za korake koji se mogu preduzeti.

- Sistemi nabavki u EU se već menjaju obzirom na obaveze posebno trenutno velikih kompanija u delu izveštavanja, finansijskih i novih nefinansijskih prema Direktivi EU o korporativnom izveštavanju o održivosti - navodi Čudićeva.

ISO 59010 daje, prema njenim rečima, smernice za organizaciju koja želi da promeni svoje modele stvaranja vrednosti i mreže vrednosti od linearne do cirkularne, od postavljanja ciljeva za prelazak na model stvaranja vrednosti cirkularne privrede i granica sistema koje mogu biti proširene izvan neposrednog lanca vrednosti posmatrane organizacije, preko određivanja strategije zasnovane na principima cirkularne ekonomije, razvijanja plana tranzicije za pomeranje sa sadašnjeg do željenog koji uključuje ciljeve, vremenske okvire, akcije i predviđene privremene rezultate pri čemu se ciljevi i privremeni rezultati izražavaju indikatorima koji se koriste za procenu statusa cirkularnosti do izmena i praćenja radi stalnog poboljšanja. Merenje i procena performansi cirkularnosti treba da budu smisleni, tj. podaci treba da budu relevantni i precizni za predviđenu primenu. Merenje treba da obuhvati sve prilive i odlive resursa (uključujući emisije i gubitke) primenom osnovnih indikatora cirkularnosti kojima se bavi ISO 59020.

ISO 59020 pruža jasan okvir za merenje i procenu cirkularnosti pružanjem smernica i zahteva čime pomaže organizacijama da se usklade s globalnim ciljevima održivosti i poboljšava transparentnost i odgovornost u izveštavanju o životnoj sredini. Takođe, podržava strateško donošenje odluka za održivo upravljanje resursima. U merenju i proceni performansi cirkularnosti sistema u fokusu, uzimaju se u obzir principi cirkularne ekonomije: sistemsko razmišljanje, stvaranje vrednosti, deljenje vrednosti, upravljanje resursima, sledljivost resursa, otpornost ekosistema. Da bi se postiglo uravnoteženo merenje, standard uključuje obavezne ključne indikatore cirkularnosti prilikom merenja priliva i odliva resursa, na primer, obavezujući indikator je Prosečni ponovo upotrebljeni sadržaj priliva – deo ulaznih materijalnih resursa koji su ponovo upotrebljene komponente i proizvodi., ili Procenat stvarnog recikliranog materijala nastao odlivom – deo odliva koji postaje reciklirani materijal. Pored obavezujućih standard definiše i druge indikatore od interesa za procene, kao i komplementarne metode.

Čudićeva ističe da su ISO standardi za cirkularnu ekonomiju potrebni organizacijama svih tipova i veličina koje su posvećene tranziciji ka cirkularnoj ekonomiji, kako bi mogli da uniformno i efikasno mere i procenjuju svoj učinak u cirkularnosti, kompanijama koje mogu biti suočene sa uslovom standardizacije u oblasti cirkularne ekonomije od strane njihovih kupaca i globalnog tržišta.

- Znači, standardizacija nije obavezna, ali će ako primenjuju standarde cirkularne ekonomije, što znači da posluju u skladu sa principima cirkularne ekonomije i odgovorno upravljaju resursima, samim tim i njihovi proizvodi biti konkurentniji na tržištu i prihvatljiviji za potrošače - objašnjava sagovornica.

Ona dodaje da je u pripremi oš jedan standard iz serije 59000, a to je ISO 59040 – Cirkularna ekonomija – List sa podacima o cirkularnosti proizvoda koji bi trebalo da bude objavljen krajem ove godine. Ovaj standard, ističe, uspostavlja principe i procedure za kreiranje, održavanje i verifikaciju lista sa podacima o cirkularnosti proizvoda za efikasnu razmenu podataka kroz mreže lanca snabdevanja. Kao što bezbednosni list za hemikalije sadrži podatke o hemikaliji, tako će i ovaj list sadržati podatke o proizvođaču i proizvodu i njihovoj "cirkularnosti".

Na pitanje na koji način će novi standardi uticati na cirkularnost ambalaže, Čudićeva podseća da su zahtevi za proizvodnju ambalaže koji se postavljaju od strane regulatornih tela sve zahtevniji:

- Nova pravila EU za smanjenje, ponovnu upotrebu i reciklažu ambalaže obuhvataju između ostalog i mere koje obuhvataju pun životni ciklus ambalaže, manje ambalaže, manje otpada, ograničenja određenih formata pakovanja. Ovo je primer politika koje donose vlade, a koje imaju za cilj da se harmonizuju pravila unutrašnjeg tržišta i podstakne cirkularna ekonomija. Mere takođe uključuju minimalne ciljeve recikliranog sadržaja za plastičnu ambalažu što je jedan od indikatora u cirkularnoj ekonomiji a odnosi se na prilive resursa. Prosečan sadržaj recikliranog ambalažnog materijala u prilivu materijala je indikator cirkularne ekonomije i način standardizovanog kvantitativnog obračuna je dat u standardu ISO 59020.

- Kada govorimo o proceni cirkularnosti ambalaže kao proizvoda jedne organizacije važno je pravilno definisati granice sistema u fokusu. Sistem u fokusu i njegovi prilivi i odlivi se mere u određenom trenutku vremena. Vremenske granice treba izabrati tako da se uzmu u obzir resursi od njihove ekstrakcije do konačnog kraja životnog veka, tj. kroz sve cikluse upotrebe. Ovakvim pristupom se izbegava takozvano "zeleno pranje" (greenwashing). Međutim, veoma duge vremenske granice mogu biti izazov, jer mogu biti potrebne informacije od nekoliko organizacija u čitavom lancu vrednosti. Procena cirkularnosti obuhvata procenu i tumačenje rezultata merenja cirkularnosti za određivanje cirkularnosti sistema u fokusu. Performansa cirkularnosti je stepen do koga je skup aspekata cirkularnosti usklađen sa osnovnim ciljevima i principima cirkularne ekonomije. Kao izveštaj procene performansi cirkularnosti u slučaju ambalaže kao proizvoda je Lista podataka o cirkularnosti proizvoda ili engleski Product circularity data sheet.

- Kada je potrebna razmena podataka o cirkularnosti proizvoda kroz lanac vrednosti, međunarodni standardi kao što su ISO 59040 i IEC 82474-1- Deklaracija materijala za proizvode i pribor organizacija koje rade za elektrotehničku industriju ili snabdevaju elektrotehničku industriju se mogu primeniti - dodaje sagovornica.

Ona ističe i da je proverljivost podataka o ambalaži jključni kriterijum za obezbeđivanje transparentnosti.

- Verifikacija se sprovodi da bi se obezbedila odgovarajuća interpretacija rezultata i da bi se dali eksplicitni razlozi za bilo kakve ekstrapolacije, pojednostavljenja ili modeliranja, uzimajući u obzir poverljivost informacija, ako je potrebno. Cirkularni proces mora da obuhvati i materijalne i nematerijalne zahteve, uključujući održivost globalnog lanca vrednosti na osnovu aspekata kao što su trgovina, ekonomski faktori, korporativna odgovornost, rad, zdravlje i ljudska prava. Ocenjivanje usaglašenosti daje poverenje u specifične aspekte kao što su bezbednost, efikasnost, mogućnost popravke, izdržljivost, mogućnost nadogradnje, mogućnost reciklaže i ponovne upotrebe – što sve doprinosi robusnosti cirkularnosti. Ocenjivanje usaglašenosti pokazuje da li proizvod, usluga, proces, sistem, ili ponekad izjava ili osoba, ispunjava relevantne zahteve. Mnoge različite aktivnosti ocenjivanja usaglašenosti mogu pružiti sigurnost ekonomskim akterima u tranziciji ka cirkularnoj ekonomiji. Standardi za ocenjivanje usaglašenosti, takozvani CASCO Toolbox, pružaju međunarodno priznate alate za obezbeđivanje kompetentnog, doslednog i pouzdanog ocenjivanja usaglašenosti - navodi Čudićeva.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.